لوله کاندوئیت برق
فهرست مطالب
تأسیسات برق و سیمکشیهای ساختمانی که به حالت روکار نصب شدهاند باید از آسیبهای مانند بخار، رطوبت، ضربات احتمالی، تأثیرات محیط و مواردی ازایندست در امان بمانند. لوله کاندوئیت برق درواقع لولههای فلزی هستند که این وظیفه حفاظت از تأسیسات برقی را عهده دارند. جنس سازنده کاندوئیتهای میتواند فلزی مانند استیل، گالوانیزه یا آلومینیوم یا در دسته غیرفلزات قرار بگیرد؛ مانند پی وی سیها که هر دو گروه ممکن است منعطف یا سخت باشند. جنس لولههای کاندوئیت همواره متفاوت است و هرکدام یک از ساختهای آن برای فضای خاصی کاربرد خواهد داشت. سیمها برای تداخل نداشتن با یکدیگر و ایمنی در برابر حریق باید در بستر کاندوئیتها قرار بگیرند.
دو استاندارد مهم برای کاندوئیتها به منزله اجازه نصب است و آنها تأییدیه NFPA و برچسب یو ال هستند. کلیه لولههای کاندوئیت حسب ابعاد و سایزی که دارند، میتوانند برای تأسیسات سیمکشی مراکز تجاری، شرکتها، هتل و تأسیسات زیر زمینی به کار روند. علاوه بر ایمنی در برابر حریق وعدم ایجاد نویز برای سیمها، سیمکشی راحت و منظم نیز از مزایای استفاده از لولههای برق کاندوئیتی است. اغلب متریالهای سنگین برای ساخت لولههای کاندوئیت به کار میروند که در دو حالت روکار و توکار نصب میشوند؛ اگر لوله به فرم یا خم شدن نیاز داشته باشد، استفاده از دستگاه لولهخمکن مفید خواهد بود.
⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
مشاهده و خرید انواع لوله فولادی
⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
انواع لوله کاندوئیت برق
عوامل مختلفی برای دستهبندی لولههای فولادی وجود دارند اعم از استاندارد، ضخامت و عایقهایی که بر روی آنها استفاده میشود. کاربرد اساسی لولههای کاندوئیتی جلوگیری از تداخل در انتقالات دادهها توسط سیمهاست. براین اساس لولههای فولادی که بر اساس جنسی که از آن ساخته شدهاند، به دستههای فلزات، آلومینیوم، پیویسی، گالوانیزه گرم و سرد و پلی اتیلن تقسیم کرد. لولههای فلزی که اغلب از فولاد ساخته میشوند، عمر مفید بالا به همراه خوردگی کم دارند و از ورقههای روغنی و گالوانیزهای تولید میشوند.
لولههای آلومینیوم بیشتر برای کارخانه مواد غذایی که تحمل بالا میطلبد، استفاده میشود. استفاده از آلومینیوم برای زیر سیمان ممنوع است، چرا که به آلکالینهای موجود در آن واکنش نشان میدهد. هزینه نصب و ساخت لولهای آلومینیومی کمتر بوده و نسبت به نمونههای دیگر، کمتر جرمگیری میشود. لولههای پی وی سی پلاستیکی هستند و در برابر اکسایش و خوردگی از خود مقاومت میکنند؛ قیمت آنها پایین است و میتوانند برای سقفهای بتنی به کار روند. عیب پی وی سی مقاومت کم در برابر افزایش دماست.
در مدل گالوانیزه گرم و سرد لولههای کاندوئیتی، کادمیوم و روی وجود دارد؛ به همین علت از اکسایش مقاوم هستند بهگونهای که از نوع گرم لولهها برای فضای با رطوبت و گرما و از نوع سرد میتوان بر لولهکشی داخل ساختمانی استفاده کرد. پلیاتیلن به لحاظ منعطف بودن بین خرطومیها و لولههای PVC قرار میگیرند و از مقاومت نسبتاً خوبی در برابر ضربات، برخوردار هستند.
کاربرد لوله کاندوئیت برق
ضمانت امنیت برای تأسیسات برق و سیمکشی یک ساختمان توسط لولههای فولادی انجام میشود. هر پروژه اگر چنانچه به لحاظ ایمنی مشکلات فنی داشته باشد، در کوتاه مدت میتواند ضربات بزرگی به تأسیسات ساختمان وارد کند. امکاناتی که لولههای فولادی میتوانند برای یک ساختمان تولید کنند عبارتاند از: کاربردهای مختلف به لحاظ تفاوت در ساختار و به کار برده شدن در اغلب مکانها مانند فضاهایی که مرطوب هستند یا مواد شیمیایی دارند یا حتی محیطهایی که فشار بالایی در آن موجود است، انعطاف در شیوههای اجرایی این لولهها و مقاومت بالا در برابر رخدادهای احتمالی.
فروشگاهها، تأسیسات زیرزمینی پالایشگاهها، سکوهای نفتی، بیمارستانها، منازل مسکونی، مراکز تجاری و هتلها همگی مکانهایی هستند که از این سیستم امنیتی استفاده میکنند.
علت ضدحریق بودن لوله کاندوئیت چیست؟
ویژگیهای که برای لولههای فولادی وجود بهگونهای منحصربهفرد ایمنی یک ساختمان را تضمین میکند، مانند مشخصه ضدحریق بودن این سیستم که یک خصلت اساسی برای آن به شمار میرود. لولههای کاندوئیت باید بتوانند در برابر آتشسوزی مقاومت کنند و مانع از آسیب رسیدن به کابلها گردند. نسوز بودن و مقاومتهای فیزیکی و شیمیایی از الزامات لولههای فولادی است. هر لوله کاندوئیت باید متناسب با محیطی که در آن نصب شده از میزانی از ایمنی در برابر افزایش دما و ضربات برخوردارند، به لحاظ شیمیایی بهگونهای خنثی عمل کرده و ضریب انبساط حرارتی و هدایت گرمایی کمتری داشته باشند.
آلومینیا، منیزیم و سیلیس، مثلث عدم حریق لولههای فولادی هستند؛ اما در برخی موارد ممکن است از خاک رس یا آهک نیز استفاده شود. ممکن است برای مصارف پالایشگاهی که حرارت بالایی دارند از گرافیت و زیرکونیم استفاده کنند تا ارتباط با اکسیژن قطع گردیده و اکسایش رخ ندهد. برخی از مواد نسوز در ساخت لولههای کاندوئیت به کار میروند که قادر به تحمل حرارت ۴۰۰۰ درجهای هستند.
مزایا و معایب لوله کاندوئیت برق
لولههای فولادی نیز مانند سایر محصولات در هنگام مصرف مزایا و معایبی دارد که در ادامه به آنها میپردازیم. دوام و ماندگاری اولین مشخصه فنی در لولههای کاندوئیتی است، چرا که سبب میشود نسبت به سایر هادیها بیشتر مورداستفاده قرار بگیرند. جنس سخت و متریال مقاوم موجود در سازه لولههای فولادی سبب میشود از آسیب حیوانات جونده و موذی در امان باشند. مقاومت بالای این لولهها در برابر فشار و ضربه بهصورت قابلتوجهی بالاست. استفاده از مواد نسوز در تولید لولههای کاندوئیت منجر به ایمنی در برابر حریق شده است. برای محیط شیمیایی و آزمایشگاه باید گفت که استفاده از این لوله بلامانع است چرا که در برابر انواع اشعههای مضر ماوراء بنفش مقاومت میکنند.
بستهای منعطفی که برای محکم کردن لولههای فلزی به کار میروند، انعطاف بالایی در، بازشدن دارند. برای جلوگیری از تداخلات الکترومغناطیسی در زمان انتقال دادهها، استفاده از کاندوئیت یک گزینه ایدئال است. استفاده از کاندوئیتها سبب میشود در هزینههای استهلاکی ساختمان صرفهجویی شود، چرا که در بلندمدت قادر به حفاظت از سیمکشی ساختمان هستند. به دلیل ساخت فلزی لولههای کاندوئیتی باید گفت که طبیعتاً در معرض خوردگی قرار خواهند داشت و از این لحاظ، استفاده از لولههای PVC توصیه میشود.
در تأسیسات زیرزمینی پالایشگاه که مسیر لولهها پیچوخمهای بسیاری دارند لولههای فلزی انعطاف نداشته و حتماً باید از دستگاه لولهخمکن استفاده شود. قرارگرفتن لولههای کاندوئیت در معرض املاح زیرزمین سبب میشود عمر لولهها کاهش یابد. فلزات به دلیل هادی گرما بودن بالطبع، ضریب هدایتی بالایی برای حرارت دارند که موجب هدررفت انرژی و داغ شدن سیمها میشود. لولههای فولادی یا گالوانیزهای وزن زیادی دارند که سبب میشود نصب آنها کار مشکلی باشد؛ همین وزن بالا در حملونقل آنها نیز، مشکل ایجاد میکند و انعطافناپذیری هم نصب را سختتر خواهد کرد.
✍️ سخن نهایی
ممنون از اینکه ما را تا پایان مقاله «لوله کاندوئیت برق» همراهی نمودید؛ نظرات و سؤالات خود را برای سینی جزیره کامنت کنید.
نوشته شده در تاریخ ۱۷ بهمن ۱۴۰۰