نحوه نصب سینی کابل
همانگونه که میدانید بهمنظور هدایت و انتقال تعداد زیادی کابل از «سینی کابل» استفاده میشود، اما نحوه نصب سینی کابل چگونه است؟ نصب سینی کابل سبب میشود تا برای تعبیه، تنها به چند قطعه ساده نیازمند باشد: یک سوکت بهاندازه نیم اینچ و یک عدد گیره عایق که هر دو میتوانند به سینی کابل متصل شوند.
قسمتهای مختلف این ابزار لایهبندی تفکیک پذیری دارد و در صورت لزوم میتوان ترکیب آن را تغییر داد. الزامات ایمنی و قانونی نحوه نصب سینی کابل، باید در هنگام استفاده از آن لحاظ گردد. طول سینی کابل طبق استانداردهای تعریف شده میتواند بین ۱.۲، ۵.۸ و ۱۰ فوت باشد که به صلاح دید مشتری ممکن است تغییر کند. پودر مخصوصی لایه خارجی سینی کابل را عایق میکند و همین عایق مانع از شکستن سینی میشود و باید با استفاده از یک مته آن را سوراخ کرد.
مجموعهای از اتصالات پیشساخته برای نصب سینی کابل به کار میروند که با استفاده از آنها نیازی به خم کردن یا بریدن سینی نیست. برخی از اتصالات ساخته شده مانند L & T کار با سینی کابل را منعطف میسازد. همه این قطعات در محیط آزمایشگاهی ارزیابی میشوند و تولید آنها طبق استانداردها خواهد بود. زمانی که یک سیم بخواهد از محیط سینی کابل خارج شود، برای خروج، از قطعهای به نام آبشار استفاده میکند. نیروی کار هنگام نصب سینی کابل به دلیل بینیاز بودن از جوشکاری و لحیمکاری، حدوداً ۵۰ درصد تعدیل میشود.
برای نصب این سینیها روشهای مختلفی وجود دارد که با توجه به وضعیت و یا فضا یکی از آنها انتخاب میشود؛ توجه کنید که در قسمتهایی که کابل نیاز به خم شدن دارد، از زانویی سینی کابل استفاده میشود. گفتنی است که در بسیاری از موارد بهمنظور با هم تلاقی کردن سینی کابلها از سه راهی و یا چهار راهیها استفاده میکنند.
نصب سینی کابل به وسیله پایه دیواری
پایه دیواری یا ساپورت دیواری که انتخاب میشود بایستی با اندازه سینی کابل یکسان باشد و با استفاده از رول پلاک آن را به دیوار محکم کنند. سینی فلزی را روی آن بگذارید و در نهایت سینی کابل را توسط پیچها و مهرهها به پایه مربوطه متصل نمایید تا سینی کابل محکم در جای خود قرار بگیرد. روش نصب سینی کابلها سخت نیست، فقط لازم است نکات و استانداردها را رعایت کنید. البته این روش زمانی مناسب است که سینی استیلها از کنار دیوار عبور نماید. در بسیاری از مکانها سینی استیل از بخش میانی مکان مورد نظر رد میشود که از روش زیر برای نصب سینی استفاده میشود.
نصب سینی کابل بهوسیله آویز سقفی
آویز سقفی که شکل ظاهری آن شبیه به حرف L است را به سقف متصل میکنند و در نهایت سینیکابل روی لبه خارجی آن قرار داده میشود.
استاندارد نصب سینی کابل (بخش اول)
♦️ محل نگهداری سینی کابل باید خشک باشد و اگر دمای محیط بالاست، بایستی از یک دستگاه تهویه مناسب بهره جست.
♦️ اگر در نقشه سیستم، اندازه سینی ذکر نشده باشد، باید فضای داخلی آن در حدی طراحی شود که بتواند تمام کابلهای بدون دستهبندی را پوشش بدهد.
♦️ در هنگام نصب سینی کابل برای سامانههای ورودی و خروجی کابلها باید مسیرهایی در نظر گرفته شود که دسترسی به آنها آسان باشد.
♦️ سیمهای ارت یا اتصالات زمینی بایستی در همه حفرهها قرار بگیرند و مجموعه پیچ و مهرههای ترانکینگ به طور کامل در سینی ارائه شوند.
♦️ برای تثبیت بخش پشتیبانی میتوان از براکتهای فولادی استفاده کرد و آنها را در فواصل معین نصب نمود تا از عملکرد آن اطمینان حاصل شود.
♦️ یک بخش پشتیبانی ثانی، باید در محلی که کابلها تغییر جهت میدهند یا محلی که سینی کابل در مسیر جدیدی قرار میگیرد، تعبیه شود. در فضای داخلی سینی بایستی از واشرهای پایانی و پیچومهرههای مناسب استفاده نمود.
♦️ خود سینی کابل بایستی در یک فاصله ۴۰ میلیمتری از ساختار خود نصب شود. کابلها باید بهصورت ثابت و بدون تحرک در داخل سینی قرار بگیرند تا نظم مجموعه از بین نرود؛ نحوه قرارگرفتن این کابلها باید افقی باشد تا بتوان از حریم آنها حفاظت نمود. اگر فاصله میان کابلها یک میلیمتر باشد، باید استفاده از کابل Sq ۲۵ را نسبت به تسمه فلزی در اولویت قرارداد.
استاندارد نصب سینی کابل (بخش دوم)
🔶 لازم است در نصب استاندارد تمام کابلها در مکانهای مشخص شده در نقشه، بر اساس دستور العملهای تولیدکننده آنها را نصب کند.
🔶 تمام موارد پشتیبانی و نصب این سینی کابلها با استفاده از معیار تقسیم بار روی این سیستم کاملاً ضروری است و لازم است که با توجه به فواصل استاندارد نصب شوند.
🔶 حتما سینی کابلها را با استفاده از سختافزارهای لازم نصب کنید؛ که این سختافزار شامل اجزای پشتیبانی، رابطهای اتصال دهنده، لوازم جانبی که توسط سازنده تهیه شده است و… هستند.
🔶 رعایت فواصل برای مثال باید بین سقف شبکه یا سایر تجهیزات و پایین سینی کابل، حتماً فاصلهای به اندازه حداقل ۶ اینچ، یعنی همان حدود ۱۵ سانتیمتر فاصله رعایت شود.
🔶 لازم است که بین سینی کابل و لولههای فولادی ۳۰ سانتیمتر فاصله وجود داشته باشد.
🔶 باید تا سیستم روشنایی حداقل ۱۵ سانتیمتر رعایت شود، چرا که ممکن است کابلهای سیستمهای روشنایی و خود سیستم روی کابلهای داخل سینی کابل تاثیرات القایی داشته باشند.
🔶 سعی کنید نصب سینی کابل به صورت عمودی روی خطوط روشنایی فلورسنت انجام شود.
🔶 ساپورت سینی کابل را به سیستمهای ساپورت مکانیکی، سیستمهای پشتیبانی سقف، سیستمهای ساپورت مکانیکی متصل ننمایید.
🔶 زمان نصب این اتصالات لازم است که از مشخصات سازنده در مورد تعداد اتصالات، اندازه آنها، نحوه اتصال آنها به یکدیگر و… پیروی نمود. تا اتصالات به درستی انجام شود و مشکلی به وجود نیاید.
مراحل نصب سینی کابل
مهندسین برق علاقهای به یادگیری نحوه نصب سینی کابل را ندارند و بر این باورند که دغدغه تکنسینهای برق حفاظت از سینی کابل میباشد؛ همین امر سبب میشود تا آموزش نصب سینی کابل رواج نداشته باشد؛ برای ایجاد یک فضای کاری تخصصی، باید گروهی از مهندسین برق و مکانیک باهم همکاری داشته باشند. هرگونه نصب صحیح سینی کابل در یک فضا مزایایی دارد که موارد آن به شرح ذیل است: تأمین ایمنی مجموعه سیمکشی هر ساختمانی، بر عهده سینی کابل است. این سیستم میتواند سلامت کابلها را در هر شرایطی ضمانت کند. صرفهجویی در کار، زمان، مواد، انرژی و هزینه از فواید نصب سینی کابل خواهد بود. نگهداری، بسط دادن و هزینههای تعمیر این سینی از هر سیستم سیمکشی دیگر، آسانتر است. در یک پروژه برقی ابتدا باید نحوه تعبیه تجهیزات آن تعیین شود و بررسی این مجموعه سیمکشی شده میتواند یک دستورالعمل مدون در اختیار تکنسین برق قرار دهد.
دستور کار برای نصب سینی کابل برای ترمینال سیمکشی ساختمانی، دارای چند مرحله است که در ادامه به آن پرداخته میشود:
- مرحله اول: ابتدا بایستی نحوه نصب و تعبیه سینی کابل تعیین گردد. دو نمونه دستور کار برای نصب وجود دارد؛ Mep برای خدمات ساختمانی و GI برای سیستم تراکنشی.
- مرحله دوم: تبیین مشخصاتی که پروژه بر اساس آن تعریف شده است مانند: نصب، زیرساختها و نحوه نصب الکتریکی اجزا.
- مرحله سوم: تعیین محل اجرای سینی کابل که در خارج یا داخل محوطه ساختمان، نصب شود.
- مرحله چهارم: رعایت نکات ایمنی و بهداشت که باید با حساسیتهای ایمنی مدنظر قرار بگیرند و تمامی اقدامات ایمنی در سطح اولیه پروژه تعریف شود.
- مرحله پنجم: عملیات مواد و ذخیرهسازی که در طی آن بایستی متریالهای به کار برده شده در طرح توسط مهندس پروژه تأیید شود و سپس با استفاده از مسیریابیها، در مدار قرار بگیرد.
نکات نصب سینی کابل
در ذخیرهسازی و فرایندهای حفاظتی، نصب جعبه اتصال، ترمینال و قطعات مربوط به آن و همچنین کابین سینی باید دقت لازم به عمل آید. برای پیشگیری از بروز آسیبها و خسارات باید هرکدام از مجموعهها را داخل یک بسته یا پالت حمل نمود تا دچار خرابی نشوند.
تمامی اقدامات ایمنی باید قبل از نصب سینی کابل لحاظ شوند؛ رعایت این نکته ضروری است که در هنگام نصب و به راهاندازی سینی کابل، توجه داشته باشیم که مراحلی که برای تعبیه سینی کابل طی کردهایم، همگی بر اساس استانداردهای بینالمللی و ملی باشند و با اهداف پروژه مذکور، در تناسب باشند، هم از نظر ولتاژ هم از نظر طراحی سیستماتیک. طراحی سیستم باید با درصد بالایی با نقشه سیستم تناسب داشته باشد تا بتواند پاسخگوی نیازها و اهداف تعریف شده باشد. هر ساختمانی برای نصب و نگهداری و تعمیر سینی کابل به فضای خاص خود نیاز دارد که برای هر بنا متغیر است و باید قبل از شروع نصب، آن را آمادهسازی کرد. برسی محیط اطراف ترانکینگ یک امر مهم در نصب آن به شمار میرود؛ اگر شرایط بهگونهای باشد که نتوان به کار ادامه داد، باید فرایند نصب را متوقف نمود تا پیمانکار مربوطه نسبت به رفع مشکلات اقدام کند.
ارتفاع نصب سینی کابل
لازم است بدانید که بهمنظور انجام کابل کشی در بسیاری از ساختمانها اعم از ساختمانهای تجاری و ساختمانهای اداری و یا مجتمعهای بزرگ و… از سینی کابل استفاده میشود. استفاده از این سینیها موجب میشود که کابل کشی بصورت مرتب و منظم انجام شود. گفتنی است که در مجتمعهای بزرگ، کانالهای زمینی کاربردی ندارند و بهمنظور کابل کشی از سینی کابلها استفاده میکنند. لازم است بدانید که سینی کابلهایی که افقی هستند در زیر سقف ساختمان نصب میشوند و لازم است که فاصلهای به اندازه ۳۰سانتیمتر تا ۵۰ سانتیمتر در نظر گرفته شود.
نکتهای که باید مد نظر خود قرار دهید این است که ارتفاعی که برای سینیهای کابل در نظر گرفته شده است را در مواردی که ارتفاع سقف تا کف بیشتر از ۳ متر است، را میتوان کم کرد؛ البته دلیل انجام این کار این است که موانعی در مسیر نصب سینی کابل وجود دارد. در بسیاری از موارد میتوان کابلها را به صورت عمودی استفاده کرد که در این صورت سینیکابلها داخل رایزرها بهمنظور تقسیم کابل از کنتور به مصرفکنندههای الکتریکی و کنتور میرود. لازم است که برای جلوگیری از بروز برخی مشکلات یک سری فواصل را رعایت کنید، که در ادامه آنها را بیان میکنیم:
- برای جلوگیری از بروز مشکلات لازم است بین سینی کابل و لولههای فولادی ۳۰ سانتیمتر فاصله وجود داشته باشد.
- رعایت فواصل، برای مثال باید بین بسیاری از تجهیزات و سقف شبکه و پایین سینی کابل، حتماً فاصلهای به اندازه حداقل ۶ اینچ یعنی همان حدود ۱۵ سانتیمتر فاصله رعایت شود.
- سینی کابلها باید بین ساختار و سینی حداقل ۴۰ میلیمتر فاصله داشته باشد.
- باید تا سیستم روشنایی حداقل ۱۵ سانتیمتر رعایت شود، چرا که ممکن است کابلهای سیستمهای روشنایی و خود سیستم روی کابلهای داخل سینی کابل تاثیرات القایی داشته باشند.
نقش اتصالات در نصب سینی کابل
بهکارگیری اتصالات متعدد در اجرای سینی کابل قادر است تا راههای تأسیسات برق را اجرا نماید. هرکدام از این اتصالات از گالوانیزه ساخته شدهاند و علاوه بر ایجاد مسیر تأسیساتی، مسیرهای دیگری را نیز برای سیم و کابلها تعریف خواهند کرد.
بعضی از اتصالاتی که در سینی کابل استفاده میشود عبارتاند از: تبدیل، که قادر است سینی کابل با سطح مقطع بزرگی را به سینی کابلی با سطح مقطع کوچکتر متصل کند. برای ایجاد مسیرهای عمودی و افقی در فضای سینی کابل، از زانوهای ۹۰ درجه افقی استفاده میکنند. زمانی که بخواهند از زانو برای اتصال دو راه عمود برهم در سینی کابل استفاده کنند، نوع ۹۰ درجه عمودی خارجی و داخلی آن را به کار میبرند.
در هنگام تعبیه سینی کابل باید از پشتیبانی خارجی برای حمایت از محفظه سینی استفاده نمود. یکی از این پشتیبانها، پشتیبانی بوده که در سقف نصب میشود و میتواند هنگامی که سینی کابل از راه زیر سقفی رد شد و از جدارهها فاصله گرفت، از سینی کابل پشتیبانی کند و بهعنوان یکپایه نگهدارنده، از آن محافظت نماید. اگر راه تعبیه سینی کابل از جنب جدارهها بگذرد، استفاده از اتصالات سینی کابل، امری ضروری خواهد بود.
طراحی پایههای دیواری و ساپورت بهگونهای است که از یک سمت به سینی کابل متصل میشود و از سمت دیگر به دیوار محدود خواهد شد. درصورتیکه دو سینی کابل کنار هم قرار بگیرند و زاویه آنها به صورتی نباشد که بتوانند ارتباط برقرار کنند، میتوان از زانویی تنظیم شونده برای چنین هدفی استفاده کرد؛ همان گونه که از نام این متصلکننده پیداست، حالت منعطف و قابل تنظیم آن میتواند بین دو سینی کابل ارتباط برقرار کند.
معین کردن مسیر تأسیسات برقی
همان گونه که قبلاً ذکر شد نحوه نصب سینی کابل باید کاملاً مطابق با اصول نقشه، طراحی شده باشد. محلی که سینی کابل در آن نصب میشود، تعیینکننده نوع ساپورتهای نگهدارنده خواهد بود. برای مثال درصورتیکه تکنسین، مسیر عبور سینی کابل را از جنب دیوار تعریف کرده باشد، باید از ساپورت دیواری استفاده کرد. بدیهی است که در صورت فاصله داشتن با دیوار نصب پایه سقفی انتخاب بهتری خواهد بود. حجم سینی کابل و مجموعه سیمهای موجود در آن، تعداد ساپورتهای نگهدارنده را معین خواهد کرد. بخش مهم مراحل نصب سینی کابل، تعبیه پایههای نگهدارنده است. قبل از نصب پایهها بایستی از استحکام و کیفیت سقف اطمینان حاصل کرد تا بتوان فرایند حفرکردن را در سقف آغاز نمود.
بلوکهایی که آجری هستند استحکامی برای حفر شدن ندارند. پس از سوراخ شدن سقف یا دیوار توسط دریل، یک انکر بولت در حفره تعبیه میکنند. پس از تعبیه انکر بولت در حفره ایجاد شده، یک پیچ متری را در سایز مناسب میبرند و درون انکر بولت قرار میدهند. در مرحله بعد پیچ متریها به پایهها متصل و پایهها به سینی میچسبند. اگر حجم سینی از حد تخمین زده شده افزایش پیدا کند، از مقداری پروفیل برای ثابت نگهداشتن سینی استفاده میکنند و برای اینکه بتوان پروفیلها را نصب کرد یکپایه را با حفر چهار سوراخ، به سقف متصل میکنند؛ در پایان سینی کابل به پروفیل متصل شده و مراحل نصب به اتمام میرسد.
هزینه نصب سینی کابل
اجرت نصب سینی کابل معمولاً توسط واحدهای اجرایی و مهندسین هر شرکت در نظر گرفته میشود. معمولاً قیمت نصب سینی کابلها با توجه به عوامل مختلفی تعیین میشود. برای مثال قیمت خود سینی کابل به نوع آن، جنس سینی کابل، اندازه آنها و تعداد شاخههایی که در محیط استفاده میشود، لوازم جانبی که متناسب با مسیر مورد استفاده قرار میگیرد، شرایط محیطی و… بستگی دارد؛ اما هزینه نصب آن به شرکت مربوطه بستگی دارد.
قیمت خود سینی کابل با توجه به نوساناتی که در قیمت فلزات وجود دارد، کاملاً متغیر است. نوع ورقی که در سینی کابل استفاده میشود در تعیین قیمت نهایی بیتاثیر نخواهد بود. برای مثال هزینه ورق استیل و گالوانیزه گرم و لوانیزه بر اساس مدل آبکاری که دارند از نوع ورقهای گالوانیزه سردگران قیمتتر هستند.
بدانید به هر اندازهای که طول شاخه سینی بیشتر باشد و از پهنای وسیعتری برخوردار باشد قیمت و هزینه نهایی بیشتر خواهد بود. لازم است که از سینی کابلها برای سیم کشی استفاده شود، چرا که از هرگونه آتش سوزی و احتراقی جلوگیری میکند. ممکن است به هر دلیلی کابلها بههم بپیچند و به علت حرارت بالا جرقه صورت بگیرد و در نهایت منجر به آتش سوزی شود.
در هنگام نصب و راهاندازی این سیستمهای مدیریتی کابل لازم است که تمام اصول و استاندارد در نظر گرفته شود و حتماً نحوه نصب سینی کابل توسط متخصصین با تجربه بررسی شود تا در آینده دچار مشکل نشود. در نهایت لازم است بدانید که هر شرکت با توجه به تجهیزاتی که مورد استفاده قرار میدهد و یا با توجه به تجربه کارکنان خود و دستمزد آنها قیمت نهایی نصب انواع سینی کابلها را اعلام کند؛ سعی کنید برای انجام این امر مهم از شرکتهای با تجربه و متخصص کمک بگیرید.
سخن نهایی
در مقاله نصب سینی کابل، موارد متعددی مانند مراحل نصب، نکات نصب، استاندارد نصب سینی کابل و نقش اتصالات در نصب سینی کابل بررسی شد؛ امیدواریم این مقاله مورد توجه شما کاربر گرامی قرار گرفته باشد. شما عزیزان میتوانید نظرات و سؤالات خود را با سینی کابل جزیره درمیان بگذارید؛ همکاران ما در اولین فرصت پاسخگوی شما هستند.
نوشته شده در تاریخ ۸ آذر ۱۴۰۰